معرفی ۵ کتاب برتر با موضوع «اخلاق پزشکی»
۱- کتاب اخلاق پزشکی
این کتاب را مایکل دان و تونی هوپ به نگارش در آوردهاند، ملیحه فرید و حامد بیکرانبهشت به فارسی ترجمه کردهاند و در سال ۱۴۰۲، به همت نشر همان به چاپ رسیده است. این کتاب، ۱۸۴ صفحه است (لینک خرید).
این اثر در تلاش است تا با متنی روان و صمیمی مخاطب را با اهم چالشهای اخلاق در حرفهٔ پزشکی آشنا کند. مواردی مانند مرگ خودخواسته، مداخلات در باروری، رازداری، دستکاریهای ژنتیکی،… جذاب و کوتاه توضیح داده شده است. بنابراین، ما این کتاب را برای شروع مطالعه درباب اخلاق پزشکی و چالشهای آن پیشنهاد میکنیم.
۲- کتاب راهنمای بالینی حل مسائل اخلاق پزشکی
این کتاب را برنارد لوئیس به نگارش در آورده است، آیدا الهی به فارسی ترجمه کرده و در سال ۱۳۹۹، به همت انتشارات تیمورزاده به چاپ رسیده است. این کتاب، ۳۹۲ صفحه است (لینک خرید).
این کتاب، اثری بسیار خواندنی و مفید دربارۀ اخلاق پزشکی است. دستکم دو نکته این اثر را از سایر آثار ترجمه یا تألیفشده به زبان فارسی متمایز میکند: ۱ـ خواننده در این کتاب صرفاً با کشمکشهای اخلاقی در علم پزشکی آشنا نمیشود، بلکه همزمان، تجربهٔ پزشکان و بیماران را نیز ذیل توضیح و تبیین هر یک از چالشها خوانده و بهخوبی میتواند خود را جای هر یک از طرفین بیمار یا پزشک قرار دهد؛ ۲ـ ضمن حفظ دقت و توضیحات تفصیلی، کتاب همچنان روان و دلنشین است.
۳- کتاب احترام به خودمختاری: اصول اخلاق زیستپزشکی
این کتاب را تام بپچامپ و جیمز چیلدرس به نگارش در آوردهاند، سعید نظری توکلی و سیده ندا مهدوی به فارسی ترجمه کرده و در سال ۱۳۹۹، به همت انتشارات دانشگاه تهران به چاپ رسیده است. این کتاب، ۲۹۲ صفحه است (لینک خرید).
این کتاب یکی از منابع تخصصی اخلاق پزشکی در جهان بوده که به سرپرستی دکتر سعید نظری توکلی، چندی پس از تصویب دورۀ دکتری رشتۀ اخلاق پزشکی در چند دانشگاه علوم پزشکی ایران، ترجمه شده است. اهمیت این کتاب از آن رو است که ضمن ترجمه کتاب سعی کرده تا با استفاده از محتواهای بومی ناظر بر فرهنگ ایرانیـاسلامی، متن کتاب را بر اساس مبانی فقهی و حقوقی برای یک دانشجوی پزشکی و حتی یک دانشجوی فلسفۀ دغدغهمند نسبتبه اخلاق پزشکی قوام ببخشد. همچنین این فرصت را به خواننده میدهد تا حین مطالعه مبانی فکری غرب در زمینۀ اخلاق پزشکی، ایدهٔ فقیهان و فیلسوفان مسلمان در این زمینه را نیزه خوانده و با یکدیگر مقایسه کنند.
۴- کتاب اخلاقیات زیستپزشکی اسلامی
این کتاب را عبدالعزیز ساشادینا به نگارش در آورده است، اکبر شهریوری، امیر سماواتیپیروز و محمود عباسی به فارسی ترجمه کردهاند و در سال ۱۳۹۱، به همت مرکز تحقیقات اخلاق زیستی و حقوق سلامت سینا، انجمن علمی حقوق پزشکی ایران، انجمن بینالمللی اخلاق زیستی اسلامی، مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی، حقوقی به چاپ رسیده است. این کتاب، ۴۳۲ صفحه است (لینک خرید).
اموری مانند مرگ، اهدای عضو، سقط جنین، مراقبت از سلامتی،… از مسائل حوزۀ اخلاق پزشکی هستند که دین در آنها ایده و حکم دارد. نگارنده در این اثر، تلاش کرده تا با معرفی اصول و قوانین دینی، به تنگناهای اخلاقی جوامع مسلمان پاسخ داده و الگوی مناسبی برای حل این مسائل عرضه کند. همچنین این کتاب توانسته پس از ترجمه، بهعنوان کتاب سال جمهوری اسلامی در بخش بین الملل برگزیده شود.
۵- اخلاق پزشکی امروزی: راهنمای اخلاق و قانون انجمن پزشکی بریتانیا
این کتاب را سوفی برانان، النور کریسپین، مارتین دیویس، ورونیکا انگلیش، ربکا موسل، جولیان شیتر، آن سامرویل به نگارش در آوردهاند. قربان بهزادیاننژاد و محمدصادق ربانی به فارسی ترجمهاش کردهاند و در سال ۱۳۹۸، به همت انتشارات دانشگاه تهران به چاپ رسیده است. این کتاب، ۸۶۰ صفحه است (لینک خرید).
کتابی کاملاً تخصصی پیرامون موقعیتهای اخلاقی است که در فضای درمان میان بیمار (یا خانودهٔ او) و پزشکان ایجاد میشود. این اثر به کوشش انجمن پزشکان بریتانیا نوشته شده و در واقع راهنمای عملی برای زندگی روزمرۀ پزشکان است. بهعبارت دیگر، فارغ از ابهامها و چالشهای موجود در هر موقعیت که بیشتر مورد توجه فیلسوفان است، نویسندگان این کتاب تلاش کردند در بیست و یک فصل، ضمن پرداختن به تمام کشمکشهای اخلاقی، یک دستورالعمل واضح برای پزشکان ارائه دهند تا زمان مواجه با هر کدام از بحرانهای اخلاقی از آن استفاده کنند.