خانهی اخلاقپژوهان جوان در طول سالهای گذشته برنامههای متعدد و متنوعی را با هدف آموزش و ترویج آموزههای برای عموم مردم و از سوی دیگر طرح مباحث تخصصیتر اخلاق نظری در سطح پژوهشگران و متخصصان برگزار کرده است. در ادامه به معرفی مهمترین برنامههای خانهی اخلاق پژوهان جوان میپردازیم.
کارگاههای فلسفهی اخلاق از سال ۱۳۹۳ توسط خانهی اخلاق پژوهان جوان برگزار شد و به طور منظم ۵۳ کارگاه در طی ۶ سال تا سال ۱۳۹۸ برگزار گردید. هدف از این کارگاهها ایجاد بستری برای ایدهپردازان، اندیشمندان و پژوهشگران حوزهی اخلاق بود تا بتوانند مباحث خود را در ارائه نمایند تا هم طلاب و دانشجویان اخلاق نظری و نوآموزان حوزهی اخلاق با این مباحث آشنا گردند و هم ایدههای آنان در معرض نقد اساتید و منتقدان قرار گیرد و تعامل و تضارب آراء در این عرصه بیش از پیش شکل گیرد.
یکی از برنامههایی که در حاشیهی این کارگاهها برگزار شد معرفی کتب مهم حوزهی اخلاق بود. در مجموع بیش از ۳۰ کتاب مهم این حوزه به صورت تخصصی توسط برخی از محققین و پژوهشگران یا دانشجویان این حوزه به مخاطبین معرفی گشت.
خانهی اخلاق پژوهان در طول سالهای گذشته کارگاههایی تلاش کرده است تا در حد توان و بضاعت خود بستر مناسبی برای رشد و شکوفایی و تعمیق مباحث اخلاق نظری فراهم آورد.
مدارس الاخلاق عنوان دورهی فشردهی آموزشی «اخلاق برای نوآموزان» است که در سالهای ۱۳۹۶ و ۱۳۹۷ در خانهی اخلاق پژوهان جوان برگزار شده است. در این دورهی دو روزه، اساتید مختلف حوزهی اخلاق به از طلاب و دانشجویان علاقهمند، مهمترین مباحث حوزهی اخلاق را برای آشنایی و قدم گذاشتن در این مسیر آموزش میدهند.
در سال ۱۳۹۶ این دوره با تدریس اساتید محترم خانم زهرا خزاعی و آقایان رضا مختاری، مهدی علیزاده، محمد لگنهاوزن، علیرضا صالحی، حسن اسلامی، امیر غنوی و محسن جوادی و در سال ۱۳۹۷ با تدریس آقایان مهدی علیزاده، هادی صادقی، محمد لگنهاوزن، حسن اسلامی، امیر غنوی، محسن جوادی، محمد روحی و حمید شهریاری برگزار شد.
لازم به ذکر است که با وجود برنامهریزیهای قبلی، با همهگیری ویروس کرونا در سال ۹۸ برگزاری این دوره متوقف شد.
[table id=3 /]
نشستهای دین اخلاق، سلسله جلساتی بودند که از سال ۱۳۹۵ در خانهی اخلاق پژوهان جوان برگزار شد. در این جلسات به مباحثی که به نوعی به تقاطع دین و اخلاق همچون معرفی دانشمندان مسلمان حوزهی اخلاق مرتبط است، پرداخته میشود. در مجموع ۶ نشست دین و اخلاق در سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ تشکیل شده است.
در ادامه میتوانید موضوعات و سخنرانان این نشستها را ملاحظه کنید.
[table id=4 /]
حلقهی امین در ابتدای تشکیل خود سلسله جلسات دوستانهی علاقهمندان به حوزهی اخلاق و فلسفهی اخلاق بود که به مرور زمان گسترش یافت و تبدیل به جلسات منظم علمی با حضور دکتر محسن جوادی و دکتر اسلامی شد.
در سال ۱۳۹۷ دوازده جلسه با موضوع اخلاق فضیلت و در سال ۱۳۹۸ هفت جلسه با موضوع اخلاق کاربردی با ارائهی دکتر حسن اسلامی برگزار گردید. همچنین در سال ۱۳۹۸ سیزده جلسه نظریههای فلسفه اخلاق با ارائهی دکتر محسن جوادی نیز برگزار گشت.
[table id=7 /]
از سال ۱۳۹۴ سلسله جلسات منظمی با عنوان حلقهی پژوهشی فقه الاخلاق با ارائهی حجتالاسلام امیر غنوی در خانهی اخلاق پژوهان جوان برگزار گردید. ۱۱ جلسه از این جلسات در سال ۹۴، ۱۷ جلسه در سال ۹۵، ۱۲ جلسه در سال تحصیلی ۹۶، ۱۵ جلسه در سال ۹۷ و یک جلسه در سال ۹۸ برگزار شده است. لازم به ذکر است شرکتکنندگان در این جلسات میتوانستند در این کلاس به عنوان درس رسمی حدیثخوانی مرکز حوزهی علمیهی قم شرکت کنند و از مزایای آن بهرهمند شوند.
یکی از برنامههای برگزار شده توسط خانهی اخلاقپژوهان که با استقبال قابل قبولی از سمت علاقهمندان به این حوزه روبرو شد، سلسله جلسات متنخوان آثار مهم حوزهی اخلاق بود.
متنخوانی کتاب «الذریعه الی مکارم الشریعه» اثر مشهور راغب اصفهانی در حوزهی علم اخلاق و احوال نفس آدمی و متنخوانی کتاب المله فارابی توسط استاد حشمتپور برگزار شد. همچنین دو دوره سلسله جلسات متنخوانی ارسطو با محوریت کتاب اخلاق نیکوماخوس توسط استاد جوادی در خانهی اخلاقپژوهان ارائه شد.
[table id=8 /]
نشستهای نقد کتاب جلساتی است که کتابهای مهم تألیف یا ترجمه شده در ایران در حوزهی اخلاق را به بوتهی نقد میکشد. در این جلسات که با حضور نویسنده یا مترجم محترم کتابها برگزار میشود یکی از اساتید مطرح این حوزه ملاحظات و نکات و انتقادات خود از کتاب را مطرح میکنند. تاکنون ۱۱ جلسهی نقد کتاب در خانهی اخلاقپژوهان جوان برگزار شده است. این جلسات با هدف آشنایی و معرفی کتب و نویسندگان و مترجمان آن و همچنین ارتقای سطح و کیفیت مباحث دانش اخلاق نظری در کشور صورت میگیرد.
[table id=5 /]
با هدف تعمیق و ترویجبخشی به زیست اخلاقی در جامعه، سلسله جلسات و درسهای اخلاقی با رویکرد موعظه در خانهی اخلاقپژوهان جوان برگزار شده است. این جلسات با حضور اساتیدی همچون حجتالاسلام سید محمد جواد وزیری، حجتالاسلام محمدحسین رخشاد، حجتالاسلام سید طاهر غفاری، حجتاسلام حاج حسن بخشی، حجتالاسلام محمدرضا عابدینی، حجتالاسلام فقیهی اصفهانی، حجتالاسلام مجاهدی، حجتالاسلام نجفی و حجتالاسلام وطنخواه از سال ۱۳۹۶ تا سال ۱۳۹۸ برگزار شد.
دیدارهای نوروزی جلسات صمیمانهای است که هر ساله از سال ۱۳۹۴ به طور منظم با حضور اساتید حوزهی اخلاق و فلسفهی اخلاق و دانشجویان و علاقهمندان این حوزه برگزار شده است. این جلسات با هدف آشنایی بیشتر دانشجویان و طلاب علاقهمند با اساتید و تعمیق شبکهی روابط بین پژوهشگران و فعالان حوزهی اخلاق کشور برگزار میشود. در این جلسات گفتگوهای دوستانهای دربارهی پروژههای علمی اخیر و آیندهی اساتید و علاقهمندیهای آنها و حوزههای جدید و نکات حاشیهای مفید انجام میشود. تا کنون اساتیدی همچون سید حسن اسلامی، مهدی اخوان، محمد لگنهاسن، حسینعلی رحمتی، محسن جوادی، فاطمه توفیقی، محمد عالمزاده نوری، هادی صادقی، محمدعلی مبینی، حسن بوسلیکی، محمدرضا بیات، سید محمدحسین سورگی، زهرا خزاعی، علیرضا صالحی، رضا مختاری، امیر غنوی، محمدتقی سبحانی، محمدرضا زیبایینژاد، احمد فاضلی، محمد فنائی، مجتبی مصباح، علیرضا آلبویه و … در این دیدارها حضور داشتهاند.
خانهی اخلاقپژوهان جوان در سالهای گذشته همزمان با برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران، گزیدهای از کتابهای ارزشمند حوزهی اخلاق را به مخاطبین خود معرفی و پیشنهاد میکند. مدخلهای اخلاقی از دانشنامه استنفورد، مسائل اخلاقی اثر مایکل پالمبر، عناصر فلسفهی اخلاق اثر جیمز ریچلز، درآمدی بر فقه الاخلاق اثر امیر غنوی، کاربردهای فلسفهی اخلاق اثر آر.ام.هیر، نظریههای فلسفهی اخلاق اثر فیلیپا فوت، آشنایی با متون اخلاق اسلامی اثر محسن جوادی، فرااخلاق اثر مارکن ون روجن، به سوی دانشگاه فضیلتمند اثر جان نیکسن، دیگردوستی موثر اثر پیتر سینگر و … بخشی از کتابهای معرفی شده هستند.
[table id=9 /]
علاوه بر برنامههایی که ذکر شد، به مناسبتهای مختلف ويژهبرنامههایی نیز در خانهی اخلاقپژوهان جوان برگزار شده است.
اخلاق معلولیت
این جلسه با سخنرانی دکتر محسن جوادی با موضوع «شاخصهای کلیدی در اخلاق معلولیت» برگزار شد. همچنین در این جلسه کتاب «جهان معلولساز» اثر خانم دکتر نعیمه پورمحمدی توسط خود ایشان معرفی گردید. ویژهبرنامه اخلاق معلولیت در تاریخ ۱۶ آذرماه ۱۳۹۷ با شعار «معلولیت استعاره نیست» برگزار شد.
رونمایی از کتاب اخلاق، رویکردی کثرتگرایانه به نظریهی اخلاق، اثر لارنس هینمن
یکی از ویژهبرنامههای خانهی اخلاقپژوهان جوان آیین رونمایی از کتاب «رویکردی کثرتگرایانه به نظریهی اخلاق» اثر لارنس هینمن بود که با حضور مترجمان و سخنرانی مهمانان ویژه دکتر محمد لگنهاسن و حجتالاسلام مهدی علیزاده برگزار گردید. لازم به ذکر است که این کتاب با سرپرستی میثم غلامی بنیانگذار و مدیر خانهی اخلاقپژوهان جوان ترجمه شده و توسط نشر کرگدن به چاپ رسیدهاست.
کارگاه یادداشتنویسی
یکی از ويژهبرنامههای خانهی اخلاقپژوهان جوان کارگاه یادداشتنویسی با عنوان «چگونه یک کتاب را گزارش کنیم؟» با حضور محمد حقی نویسنده و مولف این کتاب بود که در تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۹۸ برگزار شد.
[table id=6 /]