آیا برای بچهدار شدن آمادهاید؟ | گزارشی از کتاب خوشیها و ناخوشیهای فرزندآوری
پدر یا مادر بودن میتواند سرچشمه یکی از بزرگترین لذتهای زندگیمان باشد. همچنین هرازگاهی علت بعضی از عمیقترین اندوههایمان 1. کتاب خوشیها و ناخوشیهای فرزندآوری، مسائل و مشکلاتی را مطرح میکند که گربیانگیر انسان معاصر ایرانی نیز هست، مسائلی که شاید در نظام آموزش رسمی و غیررسمی ما، اعتنای چندانی به موضوعاتی از این دست ندارد.
کتاب خوشیها و ناخوشیهای فرزندآوری در چهارده فصل به بیان موضوعات مهم درباره فرزندآوری و پستیها و بلندیهایی که در این راه با آن مواجه هستیم میپردازد. ما در این کتاب با موضوعاتی از قبیل اهمیت پدر و مادر بودن، نحوه فرزندداری و فرزندآوری و روشهای ارتباط با فرزندان، عصبانی بودن پدر و مادر، عذرخواهی از فرزندان و …، روبهرو هستیم. در فصل آخر کتاب نیز با عنوان والدین فلسفی روبهرو میشویم که مشخص است یکی از دغدغههای خاص نویسنده «آلن دوباتن» میباشد.
این کتاب با استفاده از عکس و نقاشی مخاطب را به عمق مطلب برده و با استفاده از عنوانبندی، جدول و داستانهای کوتاه راه را برای یادگیری بیشتر، آسان کرده است. رویکرد این کتاب رد یا تأیید فرزندآوری نیست. اما تلاش میکند باورهای اشتباهی را که درباره فرزندآوری وجود دارد نشان دهد. در عین حال میخواهد به چیزهایی اشاره کند که آدمها پیش از فرزندآوری دربارهاش فکر نمیکنند. از تغییرات کوچکی که در ساعات خوابشان اتفاق میافتد تا تغییرات بزرگی که در کار و رابطه با همسرشان ایجاد میشود.
همه افراد میتوانند مخاطب این کتاب باشند. حتی اگر هنوز ازادواج نکردهاید، باید روزی در این مورد تصمیم بگیرید و چه بهتر که زودتر به آن فکر کنید. اگر قبل از فرزندآوری به چالشهای آن فکر کنید، میتوانید آسیبهای فرزندآوری را تا حدی کاهش دهید. اگر فرزند دارید، باز هم نکات خوبی در این کتاب برایتان وجود دارد. اینکه چگونه با فرزندتان رفتار کنید و چه انتظاری از او داشته باشید. حتی اگر فرزندتان مستقل از شما زندگی میکند و تحت سرپرستی شما نیست، خواندن این کتاب به شما کمک میکند درک بهتری از سرپرستی کودکان داشته باشید و بهتر با آنها کنار بیایید.
در هر مرحله از فرزندآوری نیاز است که هر فردی به این مسئله به صورت عمیق فکر کند. در ابتدا باید این پیشفرض را در ذهن داشته باشیم که اجتناب از فرزندآوری یک انتخاب است و الزامی وجود ندارد که تمام افراد فرزندی به دنیا بیاورند. نکته دوم این است که باید فرزندمان را بخواهیم. از آنجایی که بیشتر دلایل فرزندآوری خودخواهانه است، نباید این خودخواهی بر دوش فرزندانمان بیفتد، چون او انتخاب نکرده است که به دنیا بیاید. «از سویی، والد بودن ناگزیر میطلبد به بزرگترین و بنیادیترین پرسش فلسفی و اخلاقی بپردازیم: زندگی خوب چیست؟ و از سوی دیگر، بچه داشتن بیشک هر نگرانیای را درمورد نداشتن خلاقیت رد میکند و حسادتی را که در غیر این صورت از ابتکار دیگران حس میکردیم (دستکم برای مدتی) از بین میبرد». 2
معرفی مؤلف و مترجم کتاب خوشیها و ناخوشیهای فرزندآوری
مترجم این کتاب رشید جعفرپور، در اردیبهشت سال ۱۳۷۲ در تنکابن به دنیا آمده است. دوره کارشناسی را در رشته مهندسی عمران در دانشگاه صنعتی شریف و دوره کارشناسی ارشد مهندسی سازه را در دانشگاه تهران پشت سر گذاشته است. وی در حال حاضر کارشناس مارکتینگ در شرکت کرفس میباشد. از دیگر ترجمههای او میتوان به کتاب هنر ظریف بیخیالی 3، نوشته مارک منسون و خنداننده شو (آموزش گامبهگام استندآپ کمدی) 4 که توسط جودی کاتر، کمدین آمریکایی به رشته تحریر در آمده است، اشاره کرد.
بهتر است خوانندگان محترم، این کتاب را بدون پیشداوری مطالعه کرده و تلاش کنند صرفاً برای خواندن مطالب کتاب، آن را پذیرا بوده و در نهایت، پس از خواندن کتاب، ببینند که چه رویکردی به مقوله فرزندآوری و فرزندپروری دارند.
من (حکمت سجادی) چند سالی بیشتر نیست که با آلن دوباتن آشنا شدهام و بعد از خواندن کتاب تسلی بخشیهای فلسفیاش مجذوب او شدم. او (آلن دوباتن) فارغالتحصیل رشته تاریخ از دانشگاه کمبریج و فلسفه از دانشگاه کینگرکالج است. اولین کتاب او در ۲۳ سالگی منتشر شد. آلن دوباتن نویسنده، فیلسوف و مجری تلویزیون بوده و کتابهای او موضوعات مختلفی را به شیوهای فلسفی با تأکید بر ارتباط آن با زندگی روزمره بررسی میکند. دوباتن جستارهایی در باب عشق را سال ۱۹۹۳ منتشر کرد که بیش از دو میلیون نسخه از آن به فروش رفت. از دیگر کتابهای او میتوان به تسلیبخشیهای فلسفه، چگونه پروست میتواند زندگی شما را تغییر دهد، اضطراب منزلت و جستارهایی در باب عشق اشاره کرد. مدرسه زندگی دوباتن نیز، یک مؤسسه آموزشی با تمرکز بر زندگی بهتر و عاقلانهتر است. این مؤسسه در سال ۲۰۰۸ در لندن شروع به کار کرد. این مدرسه برنامه و خدمات متفاوتی را مانند پیدا کردن شغل مورد رضایت، بهبود در روابط، دست یافتن به خونسردی، درک بهتر جهان و …، پیشنهاد میدهد.
نویسنده: آلن دوباتن
مترجم: رشید جعفرپور
ناشر: کرگدن
سال انتشار: ۱۳۹۸
تعداد صفحات: ۱۰۲
زبان: فارسی